Tuesday, February 15, 2011

Insyaallah Masih Ada Harapan


Assalamualaikum...
Lama dah Ein tak update blog ni. Sejak lepas gugur tahun lepas, malas sikit nak update. Terima kasih pada yang email tanya khabar dan berkongsi masalah yang sama dengan Ein. Mula-mula Ein nak ucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul buat semua.

Kira-kira sudah 1 tahun 1 bulan lebih Ein gugur dari tarikh 4 Jan 2010. Banyak pengalaman yang Ein dapat dari perkara yang dah terjadi tu. Mengajar Ein erti kesabaran. Suka dan duka menimpa membuatkan Ein lebih tabah dalam menghadapi dugaan hidup.

Akhirnya berkat kesabaran, Ein mengandung balik dan sekarang sudah pun 21 minggu. Kali ni Ein pilih Klinik Kesihatan dan Hospital Kerajaan. Ein ada 2 appoinment. Dengan klinik dan juga pakar di hospital. Sedaya upaya doktor di klinik pakar mencari punca gugur dulu supaya dapat cegah untuk kali ni. Dulu doktor KPJ kata Ein gugur sebab Incompetent Cervix. Lepas doktor klinik pakar periksa semua, alhamdulillah bukan incompetent cervix. Tapi tak bermakna Ein boleh tarik nafas lega dan fikir semuanya selamat. Sebab dari hasil pemeriksaan doktor, Ein ada jangkitan kuman yang dipanggil GBS (Gred B Streptococcus). Doktor kata mungkin itu punca sebenar kenapa Ein gugur. Jangkitan tu boleh melembutkan servik. Jadi sekarang dalam tempoh berjaga-jaga. Dan sebab ada sejarah keluarga diabetis, jadi doktor suruh minum air gula (MGTT). Ein positif ada GDM (diabetis) waktu mengandung. Jadi sekarang kena buat BSP tiap 2minggu sekali. Pun kena jaga-jaga sebab GDM boleh jadi punca baby meninggal dalam perut. Banyak yang kena jaga-jaga sekarang. Apa pun alhamdulillah buat masa ni Ein sangat-sangat puas hati sebab pilih klinik dah hospital kerajaan. Banyak yang dulu tak pernah cek, sekarang cek. Banyak yang tak tau, dah jadi tau.

Jadi buat yang senasib dengan Ein, yang pernah keguguran atau menghadapi masalah-masalah lain, jangan putus asa. Insyaallah ada rezeki kita.

WassalamNo comments: