Wednesday, January 7, 2009

Cinta Hati ku Hussain...



Sebelum baca entry ni, silalah klik play pada player kat bawah ni.
Sambil baca, sambil menghayati lagu As Syura nyanyian Fareast ni.
Lagu yang sangat ein suka dan mampu buat ein menitiskan air mata.
Tapi sebelum tu, sila lah tekan pause dekat player sebelah kanan blog nih...Lagu celine dion tu.
Kalau tak nanti mana satu lagu korang nak dengar kan? Penin nanti. Huhu
(MyFlashFetish 2xcm imeem nih. leh auto play atau manual. so, terpaksa la wat cmnih...huhu. dah tu nak pause kan myfleshfetish 2, korang kene pause waktu die tgh nyanyi. kalo internet korang sangkut2la)


Asyura - Far-East

Penat godek2 blog ni semalam, ubah html semua tuk melebarkan lagi blog ni yang dulunye agak kecik dan sempit. Sampai terlupa yang semalam 9 Muharram, sunat tuk berpuasa.

Dan hari ni pun terlupa 10 Muharram, hari As Syura. Subuh pun tak terjaga sebab sakit kepala yang sejak akhir2 ni menyerang balik.
Mulalah hari2 yang memang tak terjaga tuk Subuh kalau orang tak kejutkan.
Sakitnye pasal.

Ya Allah ampunkan hamba Mu ini. Baru 10 Muharram bersamaan 7 Jan, hamba Mu ini telah lalai. Walaupun bukan disengajakan.

Celik mata, duduk termenung di hujung katil memastikan daku mampu berdiri.
Dalam keadaaan kepala yang cuba dipulihkan, hamba Mu ini terpana seketika.
Hari ni berapa haribulan?
Tanpa menghiraukan keadaan kepala yang sarat, hamba Mu ini bingkas bangkit dan berjalan ke arah takwim hijriyah yang tergantung di meja study.

Ya Allah...Hamba Mu terlalai sekali lagi...Hari ni hari As Syura...
Seharusnya semalam hamba Mu ini mula berpuasa sunat setelah cuti yang Kau beri.
Hari ini ari yang tak pernah hamba Mu ini lupa semenjak dirinya mencintai Imam Hussain.
Namun hamba Mu ini terlupa...lupa sangat2....

Seusai solat dan solat sunat Duha...
Ku capai buku mengenai Imam Hussain.
Ku belek2 dan ku ingati tiap baris ceritanya.
Terasa sayu di hati ku mengenangkan cinta hati ku ini
Serta mengenangkan kekhilafan ku...

Kisahnya cinta hati ku seumpama terbayang2 di mata ku
Saat pasukan Yazid membunuh cinta hati ku dengan kejam
Menginjak2jasadnya dengan kaki2 kuda
Memenggal kepala cinta hati ku ini dan di arak keliling kota
Sungguh kejam mereka itu Ya Rasulullah

Dan pastinya dikaulah yang paling sedih Ya Rasulullah
Dikhabarkan kematian cucunda mu setelah kewafatan mu
sewaktu engkau sedang memangkunya
Saat masih kecil, takdirnya telah terserlah
peristiwa yang telah dijanjikan sejak kelahirannya

Ya cinta hati ku
Hancur luluh hati ku bila mengenangkan penderitaan mu
Setiap kali tibanya As Syura
Ingatan ku pada mu semakin menyubur
Ku harap hingga akhir nanti
Dapat ku tatap wajah kekasih ku ya Rasulullah
Dapat ku mengenali mu cinta hati ku ya cucunda Rasulullah
Moga daku tergolong dalam golongan penghuni syurga
Dekat pada mu Ya Rasulullah ya Imam Hussain a.s

................................................................................................................

Ratapannya untuk Al-Husain begitu menyayat hati ku
Ratapan yang begitu menyakitkan dan membuatku pilu
Wahai mata, cucurkan deras air mata mu
Sambunglah titisan itu satu demi satu
Meratapi orang penggoncang Arasy Ilahi
Agama dan norma terancam musnah kini
Ratapilah putera nabi dan putera washi
Walau berjarak jauh hingga lelah badan ini

(Petikan dari kisah Saidina Husain a.s)





1 comment:

::SRISUFI:: said...

salam ein....

terima ksh ats ingatan....sri akan jwb tag tu....


cemana kabar arini??